Η αύξηση του Μυϊκού Όγκου... Θέμα Κληρονομικότητας!

Πολλοί από εμάς φροντίζουμε την εξωτερική μας εμφάνιση και στοχεύουμε στο να δείχνουμε δυνατοί και μυώδεις (κυρίως οι άντρες) αλλά και να αισθανόμαστε καλύτερα. Αναμφισβήτητα, οι μύες και η σωματική δύναμη είναι κάτι που προκαλεί θαυμασμό και πολλοί καταφεύγουν σε προγράμματα εκγύμνασης, αλλά και διατροφής για να πετύχουν τα παραπάνω πολυπόθητα γνωρίσματα. Πολλοί όμως, όσο και αν προσπαθούν, δεν επιτυγχάνουν το ιδανικό στα μάτια τους σώμα. Μήπως, λοιπόν, η σμίλευση και η αύξηση του όγκου των μυών είναι κάτι εκτός του δικού μας ελέγχου;

Κι όμως, ναι. Ο Μυϊκός Όγκος που μπορεί να επιτευχθεί διαφέρει από άτομο σε άτομο και τον κύριο ρόλο στο γεγονός αυτό παίζουν τα γονίδια. Η αύξηση του όγκου των μυών ελέγχεται κυρίως από μία πρωτεΐνη που ονομάζεται Μυοστατίνη, η οποία καθορίζει το πόσο θα μεγαλώσει ένα μυς και τα επίπεδά της στον οργανισμό ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν, λοιπόν, ένα μυς φτάσει τον οριακό όγκο που καθορίζεται από την παραπάνω πρωτεΐνη, αυτή αποτρέπει περαιτέρω αύξηση. Αντιθέτως, η μείωση ή η απουσία αυτής καθιστά τον μυ ικανό να μεγαλώνει ανεξέλεγκτα.

Η δόμηση της Μυοστατίνης ελέγχεται από ένα γονίδιο (δηλαδή μια συγκεκριμένη αλληλουχία DNA) που ονομάζεται Αυξητικός Παράγοντας Διαφοροποίησης 8 (Growth Differentiation Factor 8 / GDF-8)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η πρωτεΐνη αυτή στην αύξηση του Μυϊκού Όγκου αποτελεί ένα είδος βοοειδών, τα Βελγικά Μπλε Βοοειδή από τα οποία λείπει το γονίδιο GDF-8 και συνεπώς δεν μπορούν να συνθέσουν τη Μυοστατίνη. Τα βοοειδή αυτά έχουν 2-3 φορές περισσότερη Μυϊκή Μάζα από τις κανονικές αγελάδες, γεγονός που δεν οφείλεται ούτε σε άσκηση, ούτε σε ειδική διατροφή, παρά μόνο στην έλλειψη Μυοστατίνης


Τα ευρήματα αυτά έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν γιατί άλλοι «χτίζουν» όγκο πιο εύκολα από άλλους. Επίσης, είναι γεγονός πως διάσημοι bodybuilders έχουν μειωμένα επίπεδα Μυοστατίνης ή ακόμη και παντελή έλλειψη αυτής. Επομένως, η επιτυχία τους οφείλεται περισσότερο στην κληρονομικότητα, παρά στις σκληρές προπονήσεις και την κατανάλωση ουσιών. Αριστερά, ο Arnold Schwarzenegger στην εφηβεία, φαίνεται φυσικά μυώδης.

Κάποτε ίσως φτιαχτούν χάπια που μειώνουν την παραγωγή Μυοστατίνης. Το γεγονός αυτό θα βοηθούσε ανθρώπους με μυϊκή δυστροφία, αθλητές ακόμη και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους με έλλειψη μυϊκού ιστού αλλά, όπως σε πολλές περιπτώσεις χαπιών, πολλοί ίσως οδηγούνταν σε κατάχρησή τους. Πάντως, είτε έχεις χαμηλά είτε υψηλά επίπεδα Μυοστατίνης είναι τα κατάλληλα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού σου. Να θυμάσαι να τρως υγιεινά και να ασκείσαι. Έτσι, θα καταφέρεις να φτάσεις το δικό σου σημείο ιδανικής φυσικής ανάπτυξης!